Utviklingen i juli

Vi skriver nå august måned, og det er tid for et tilbakeblikk på utviklingen siden siste tilbakeblikk den 3. juli.

På det tidspunktet var de rød-grønne favoritter til å vinne valget, men de borgerlige hadde knappet litt innpå i løpet av juni. Det gjorde at det var følgende sannsynligheter på vei inn i fellesferien.

Landet sannsynlighet 3. juli ifølge modellen

I juli er det registrert 2 landsdekkende meningsmålinger og 9 fylkesmålinger. En klar nedgang fra juni som et resultat av ferietiden. Blant disse var InFacts måling for Bergensavisen som til dels gav veldig stort utslag. Såpass få målinger gjør at modellen fremdeles er ganske usikker og har relativt stor feilmargin.

Selve utviklingen i juli har vært relativt stabil siden det er få målinger som kan justere snittet. Endringen er stort sett på grunn av målingen i BA, samt mer vekting mot landssnittet. Dette gjør at Høyre og Venstre går litt ned, mens Miljøpartiet går litt opp. Per 3. august anser modellen MDG som større enn Venstre og litt bedre mulighet til å komme over sperregrensen.

Utviklingen i juli ifølge modellen
Endring 3. juli til 3. august i modellen
Sannsynligheter

Hva har så denne utviklingen å si for de forskjellige sannsynlighetene? Sist noterte jeg at de borgerlige måtte knappe inn 1,4% per måned og få Venstre over sperregrensen. I juli har de ikke klart det, og sannsynligheten for borgerlig flertall har minket. Gapet har økt med 0,9% og Venstres sjanser har minket fra 42% til 31%. I tillegg har SV beholdt sin oppslutning og MDG gått litt frem. Det gjør at de rød-grønne har styrket sine muligheter og det er litt større sjanse for Rødt/MDG på vippen.

Sannsynlighet for flertall 3. august ifølge modellen

Utviklingen i juli har altså vært noenlunde stabil, som gjør at de rød-grønne øker sine muligheter. Nå nærmer ferien seg slutten og valgkampen starter for fullt. Det blir interessant å se om de første meningsmålingene i august viser store forandringer og i så fall i hvilken retning.

Posted in Utvikling and tagged , , , , , , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *