2019 – Runde 19

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for utfallet av sesongen.  Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Det er først og fremst Molde og Bodø/Glimt som ser ut til å kjempe om gullet, med romsdalingene som favoritt. Deretter er det tre lag som først og fremst kjemper om medalje, men har muligheten på gull om lagene foran skulle snuble.

Før runde 19 i Eliteserien 2019 spår modellen følgende sannsynligheter for medalje.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 19. runde 2019

I bunn er det fremdeles mange lag som kan rykke ned. Strømsgodset har dog en vanskelig jobb, og helgens bunnkamp blir ekstra viktig.

Sannsynlighet nedrykk før 19. runde 2019

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å finne seg et område av tabellen de kommer til å havne på. Fem lag kjemper i toppen, fire havner sannsynligvis midt på, mens resten er i nedre halvdel.

Sannsynlig tabellplassering før 19. runde i Eliteserien 2019

Bodø/Glimt og Molde har fått en liten luke i toppen og det gjør de også til gullfavoritter. At Molde er favoritter er mye på grunn av hjemmekamp i innbyrdes oppgjør i siste serierunde, men også fordi de har høyere rating.

Odd har havnet litt i mellomskiktet, mens Rosenborg er på vei opp igjen etter en trøblete start. Selv om Brann har like mange poeng har modellen mindre tro på medalje i Bergen.

Videre nedover tabellen er det forholdsvis åpent frem til bunnkampen. Det reflekteres også i forholdsvis liten spredning i rating, samt forventede poeng til slutt.

AMELO-rating før 19. runde
Antatt poeng

Runde 19 i Eliteserien 2019

Det er først og fremst to kamper som peker seg ut i denne runden, og de er i hver sin ende av tabellen. Molde har muligheten til å mer eller mindre kaste Odd ut av gullkampen, og er forholdsvis store favoritter. I motsatt ende møtes de Strømsgodset og Sarpsborg 08 til en kamp ingen har råd til å tape. Modellen spår en jevn kamp, der hjemmebanefordelen veier tyngre enn ratingforskjellen.

Ellers ser det ut til å kunne bli en runde med mange hjemmeseiere siden vertene har best rating i de aller fleste kampene.

Sannsynligheter 19. runde