2018 – Runde 01

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Før seriestart er ratingen kun basert på resultatene fra i fjor, samt en liten justering mot gjennomsnittet. Slik sett blir spådommen for årets sesong ganske lik fjoråret, med en liten overvekt av hvordan det gikk på slutten av sesongen. Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Før sesongstart i Eliteserien 2018 spår modellen følgende sannsynligheter for medalje.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før seriestart

I tillegg kan alle lag fremdeles rykke ned, og slik ser sannsynlighetene ut for at det skal skje.

Sannsynlighet nedrykk før seriestart

Før et eneste spark på ballen er tatt, er det selvsagt mange plasser lagene kan ende opp på. Fire lag skiller seg ut i toppen, og fire i bunn, og forøvrig kan alle ende hvor som helst.

Sannsynlig tabellplassering før sesongstart i Eliteserien 2018

Mange, meg selv inkludert, vil gjerne påstå at Rosenborg er mye større gullfavoritt enn som så.2Betsson gir i skrivende stund 1.55 i odds, som tilsvarer 2/3 sjanse for gull. I tillegg er Sandefjord nederst, under alle de nyopprykkede lagene. Grunnen til dette er hvilken rating lagene har, og den er stort påvirket av fjorårets siste kamper. Roseborg tok kun 4 poeng på de siste fire kampene i fjor og blir "straffet" for det, modellen tar ikke hensyn til at gullet allerede var sikret. På sin side klarte Sandefjord kun 6 poeng på de siste ni kampene. Begge lagene tapte dermed 50 ratingpoeng på slutten.3Som referanse tapte Aalesund og Viking 80 på hele sesongen.

Andre lag med store endringer på slutten var FK Haugesund, Kristiansund, og Tromsø. Disse vurderes derfor annerledes i modellen enn sluttplasseringen på fjorårstabellen skulle tilsi. At trenden ikke nødvendigvis fortsetter i år er Aalesund et godt eksempel på. De vant 7 av de siste 8 kampene i 2016, men rykket som kjent ned i fjor.

Ratingen før sesongstart i Eliteserien 2018, og antall poeng de forskjellige lagene forventes å ta er som følger.

AMELO-rating før sesongstart
Antatt poeng

Sesongstart i Eliteserien 2018

Første runde starter som vanlig med hjemmekamp for et nyopprykket lag. Modellen tror det blir helt jevnt mellom Ranheim og Brann, og bergenserne er de med størst sjanse av bortelagene i denne runden.

Ellers er det fire av kampene der hjemmelaget har høyest rating og har over 50% sjanse for seier. Spesielt Molde og Strømsgodset bør få en flying start på årets sesong. I tillegg blir det et toppoppgjør med én gang, når Sarpsborg 08 tar imot Rosenborg. De to andre nyopprykkede lagene bør også ha en OK mulighet til å ta poeng i første runde, og slik sett få en god start på sesongen.

En nærmere analyse av sesongstarten kan leses i denne artikkelen.

Trill ball!

Sannsynligheter første runde