2018 – Runde 22

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong.

Nå når vi har spilt to tredjedeler av sesongen er det fremdeles kamp i toppen. Rosenborg leder med et par poeng, og det gjør de også til favoritter. Brann kan fremdeles slå tilbake, mens FK Haugesund har et ørlite håp. Sannsynlighetene for medaljefordelingen er som følger: 1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 22. runde 2018

Sandefjord klarte ikke å vinne mot Stabæk, og ser dermed fremdeles ut til å rykke ned. Start tok også ett poeng, mens Lillestrøm var det eneste bunnlaget som tapte. Strømsgodset er fremdeles ikke trygge, mens mye skal gå galt dersom andre skal rykke ned. Dermed ser nedrykkskampen slik ut.

Sannsynlighet nedrykk før 22. runde

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å skille seg ut i hvilket område av tabellen de kommer til å havne på. Hver av de tre lagene i toppen er favoritter til å ta den plasseringen de har nå. Molde og Ranheim er fremdeles med i kampen, og Vålerenga har meldt seg på med tre strake seiere. Sarpsborg 08 har på sin side blitt litt akterutseilt med tre tap på rad.

Sannsynlig tabellplassering før 22. runde i Eliteserien 2018

Gullkampen ser fremdeles ut til å stå mellom Brann og Rosenborg, men Rosenborg har et klart overtak. Brann har fremdeles fordel av hjemmekamp i innbyrdes oppgjør, mens Rosenborg er bedre ratet og har flere poeng. Kampen på Brann Stadion den 28. oktober er nå Branns største sjanse.

FK Haugesund klarte ikke å ta poeng mot Rosenborg, og må nok se langt etter gullet. Ukens hjemmekamp mot Brann avgjør om de kan kjempe om sølv. Lagene bak har dog ikke klart å tette luken, så selv med tap er de med i medaljekampen.

AMELO-rating før 22. runde
Antatt poeng

Runde 22 i Eliteserien 2018

Åpningskampen mellom FKH og Brann er definitivt ukens viktigste i toppen. Modellen spår en jevn kamp, med hjemmelaget som knepne favoritter. Rosenborg er forholdsvis klare favoritter borte mot Vålerenga. De andre lagene som kjemper om medalje er omtrent like store favoritter i sine respektive hjemmekamper.

Bodø/Glimt kan mer eller mindre sikre plassen med seier, og er favoritter borte mot Sandefjord. Start mot Lillestrøm blir uhyre viktig i nedrykkskampen. Hjemmeseier her vil sende Start forbi på tabellen, mens LSK vil få et viktig pusterom med seier. Modellen tror på hjemmeseier, men likevel med gode muligheter for LSK.

 

Sannsynligheter 22. runde