2019 – Runde 01

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Før seriestart er ratingen kun basert på resultatene fra i fjor, samt en liten justering mot gjennomsnittet. Slik sett blir spådommen for årets sesong ganske lik fjoråret, med en liten overvekt av hvordan det gikk på slutten av sesongen. Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Før sesongstart i Eliteserien 2019 spår modellen følgende sannsynligheter for medalje.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før seriestart 2019

I tillegg kan alle lag fremdeles rykke ned, og slik ser sannsynlighetene ut for at det skal skje.

Sannsynlighet nedrykk før seriestart 2019

Før et eneste spark på ballen er tatt, er det selvsagt mange plasser lagene kan ende opp på. Fire lag skiller seg ut i toppen, og fire i bunn, og forøvrig kan alle ende hvor som helst.

Sannsynlig tabellplassering før sesongstart i Eliteserien 2019

Modellen spår altså at Rosenborg, Molde og Brann igjen er favoritter i toppen, med til sammen nesten 3/4 sjanse for gull. I bunn er det naturlig nok de nyopprykkede lagene, men her er det langt mer åpent. Grunnen til dette er hvilken rating lagene har, og den er sterkt påvirket av fjorårets siste kamper. Molde vant 8 av sine 9 siste kamper og fikk dermed en sterk avslutning på sesongen, mens Brann hadde en relativt dårlig andre halvdel.2De tok 34 poeng første halvdel, men bare 24 andre halvdel. I motsatt ende finner vi Ranheim og Tromsø, som tok henholdsvis 10 og 13 poeng på de siste 15 kampene i fjor. Disse ble derimot reddet av en god vårsesong, men spås lavere enn tabellplasseringen kanskje skulle tilsi.

Som vanlig antas det at det blir jevnt i midten, så alle poeng teller.

Ratingen før sesongstart i Eliteserien 2019, og antall poeng de forskjellige lagene forventes å ta er som følger.

AMELO-rating før sesongstart
Antatt poeng

Sesongstart i Eliteserien 2019

I år starter man ikke med hjemmekamp for et nyopprykket lag. Derimot blir det Odd-Brann før Vålerenga-Mjøndalen på kvelden. Modellen tror på en helt åpen kamp i Skien, mens Vålerenga på sin side er rundens største favoritt.

Ellers er det kun Ranheim av hjemmelagene som er ratet høyere enn bortelaget, noe som gjør at det spås mange jevne kamper i denne runden.

Trill ball!

Sannsynligheter første runde