2018 – Runde 03

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Før seriestart er ratingen kun basert på resultatene fra i fjor, samt en liten justering mot gjennomsnittet. Slik sett blir spådommen for årets sesong ganske lik fjoråret, med en liten overvekt av hvordan det gikk på slutten av sesongen. Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Sesongstarten har vært litt amputert, men Rosenborg har skuffet og kun klart ett poeng på to kamper. Molde har derimot full pott, og dermed spår modellen at Molde har størst gullsjanser før runde 3 i Eliteserien 2018.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før runde 3 2018

Alle lag kan fremdeles rykke ned, og slik ser sannsynlighetene ut for at det skal skje.

Sannsynlighet nedrykk før 3. runde

Det er fremdeles veldig åpent hvor de forskjellige lagene ender opp, og slik ser situasjonen ut nå.

Sannsynlig tabellplassering før 3. runde i Eliteserien 2018

Her er det fremdeles veldig åpent i toppen, selv om Molde skiller seg litt ut. Det er fremdeles tidelig i sesongen, noe sannsynlighetene bærer preg av. Ranheim har enda ikke spilt en eneste kamp, så det er vanskelig å si noe om hvor gode de virkelig er.

Ratingmessig har Molde og Rosenborg byttet plass siden før sesongstart. Vålerenga har med sine to seiere klatret oppover på listen, og har passert 2000.

AMELO-rating før 3. runde
Antatt poeng

Runde 3 i Eliteserien 2018

Tredje runde byr på Ranheims debut i Eliteserien, og de ser ut til å ha en grei sjanse til å kunne ta poeng hjemme mot Stabæk.

Ellers er dette en runde som byr på mange hjemmefavoritter, og spesielt kampene Strømsgodset - Brann og Sarpsborg 08 - Vålerenga bør kunne gi en bedre pekepinn på hvem som for alvor klarer å være med i medaljekampen. Molde har en veldig god mulighet til å fremdeles stå med full pott etter tre runder.

I rundens siste kamp møtes to lag som har hatt en dårlig serieåpning. Odd tar imot Rosenborg i det som i skrivende stund er en bunnkamp. Dette er en kamp begge lag bør vinne for å ikke komme alt for skjevt ut, noe jeg også skrev om i en nærmere analyse av sesongstarten.

Sannsynligheter 3. runde