2018 – Runde 20

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong.

Nå når vi snart har spilt to tredjedeler av sesongen er det utrolig jevnt i toppen. Brann leder, men har hatt noen skuffende resultater i det siste. Dette gjør at forhåndsfavoritt Rosenborg har tatt godt innpå og er nå bare ett poeng bak. Slik sett er det helt åpent om hvem som stikker av med gullet, noe modellen også viser.

Resten av medaljestriden ser ut til å bli mellom FK Haugesund, Molde og Sarpsborg 08. 1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 20. runde 2018

Selv om Sandefjord har spilt bedre de siste rundene og tatt en del poeng er det fremdeles stor sannsynlighet for at de rykker ned. Resten av lagene i bunnstriden ser ut til å bli Start, Lillestrøm, Stabæk og Bodø/Glimt.

Sannsynlighet nedrykk før 20. runde

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å skille seg ut i hvilket område av tabellen de kommer til å havne på. To lag øverst, tre som kjemper om medalje, seks midt på tabellen, mens de siste fem må kjempe om å overleve.

Sannsynlig tabellplassering før 20. runde i Eliteserien 2018

Gullkampen ser ut til å stå mellom Brann og Rosenborg. Brann har fordel av ett ekstra poeng og hjemmekamp i innbyrdes oppgjør, mens Rosenborg er noe bedre ratet. De tar i snitt like mange poeng i simuleringene, så her kan det bli utrolig spennende med mange svingninger. Kampen på Brann Stadion den 28. oktober kan bli utrolig avgjørende, spesielt siden det da kun er tre runder igjen etterpå.

Haugesund har to poeng å gå på til Molde, og det gjør at de i skrivende stund er knappe favoritter til å stikke av med den siste medaljen. Hvor reell medalje-, og muligens gullkandidat de er blir klarere i runde 21 og 22 når de møter Rosenborg og Brann. De har også bortekamp mot både Sarpsborg 08 og Molde, så veien blir utfordrende. Molde har på sin side hjemmekamp mot begge de to andre i tillegg til Rosenborg, og har allerede slått Brann.

Andre lag kan selvsagt blande seg inn, slik Strømsgodset gjorde på slutten i fjor.

AMELO-rating før 20. runde
Antatt poeng

Runde 20 i Eliteserien 2018

Denne runden har to i utgangspunktet åpne kamper som vil ha stor betydning for nedrykkskampen. Både Sandefjord og Start spiller hjemme mot andre lag på nedre del av tabellen, henholdsvis Lillestrøm og Odd. Modellen spår her helt åpne kamper.

Av de fem topplagene er det kun Brann som spiller borte, og de har i tillegg den vanskeligste motstanderen. Her er det med andre ord gode muligheter for Rosenborg til å komme seg i front, og for de andre lagene å ta innpå.

Runden starter med "lokaloppgjør" i nord, der Tromsø er favoritt.2Med 550 km i kjøredistanse mellom klubbenes stadioner er det kanskje drøyt å kalle det lokaloppgjør. Denne runden er det kun Kristiansund som har lengre reisevei. Seier til hjemmelaget vil mer eller mindre sikre neste års kontrakt, og det er det gode muligheter for.

 

Sannsynligheter 20. runde