Rosenborg – Sarpsborg 08 og kampen om medaljene

Etter Kristiansunds overraskende 0-4 seier borte mot Brann, virker det nå som om det kun er Sarpsborg 08 som har en viss mulighet til å ta gullet fra Rosenborg. Slik sett blir søndagens hovedkamp mellom disse to lagene ekstremt viktig. Rosenborg leder med 9 poeng før kampen, og vil med seier ha 12 poengs forsprang med seks kamper igjen. Skulle derimot Sarpsborg 08 ta alle poengene er det "bare" 6 poeng som skiller. Å ta inn ett poeng per kamp virker som en vanskelig oppgave, men ikke umulig. Hvor lett/vanskelig den oppgaven blir kan beregnes ved hjelp av vår sannsynlighetsmodell AMELO. Basert på resultatene t.o.m. Brann - Kristiansund beregnes medaljesannsynlighetene slik.

Medaljesannsynligheter før runde 24

Rosenborg er altså store favoritter til gullet, mens det er jevnere om resten av medaljene. Dette er basert på at man ikke vet utfallet i Rosenborg - Sarpsborg 08. Gitt at modellen beregner at det er 60% sjanse for hjemmeseier og bare 17% for borteseier, så påvirker det sannsynlighetene i stor grad. Derfor er det interessant å se på hvordan sannsynlighetene endres dersom vi forutsetter de tre mulige utfallene av kampen.

Annonse:Gullkampen

Sannsynlighet for gull gitt utfall i Rosenborg - Sarpsborg 08

Før kampen er det nesten bare teori som kan frata Rosenborg gullet. Vinner de blir den teorien enda vanskeligere. Da må det en historisk kollaps til dersom gullet skal ryke. Blir det uavgjort er situasjonen tilnærmet lik slik den er per i dag. Skulle derimot Sarpsborg 08 gå seirende ut av toppkampen, så er det strengt tatt ikke så mye som forandres da heller. Teorien blir litt lettere. Rosenborg har allerede hatt en rekke på seks kamper i år der de bare tok 6 poeng. Da må Sarpsborg 08 ta minst 12 poeng for å komme likt eller gå forbi. Sarpsborg 08 har et rullerende snitt på 10 poeng per seks kamper, og tre rekker med 12 poeng på seks kamper.11-6 runde, 7-12 runde, og 16-21 runde. Usannsynlig, men ikke umulig. Det skal uansett mye til for at gullet ikke havner på Lerkendal, så da kan det være vel så interessant å se på hvordan sølvkampen påvirkes.

Annonse: 

Kampen om sølvet

Kampen om sølvet gitt utfall Rosenborg - Sarpsborg 08

Her har utfallet av Rosenborg - Sarpsborg 08 mye større påvirkning. Seier til Rosenborg vil gi erkerival Molde mye bedre posisjon i kampen om sølvet.2Selvsagt avhengig av hvordan de gjør det på søndag. I tillegg vil både FK Haugesund og Brann fremdeles ha en viss sjanse til å stikke av med det. Et uavgjortresultat vil mer eller mindre resultere i status quo, og Sarpsborg 08 vil fremdeles være favoritter til sølvet. Overrasker Sarpsborg 08 på søndag og vinner, øker de sølvsjansen betydelig. Da går de fra ca 50% til 2/3 sjanse. Dette i tillegg til den økte gullsjansen. Molde detter ned på ca 1/4 sjanse, mens FKH og Brann nok må fokusere på å klare bronse.

Medaljekampen

Selv om Sarpsborg 08 og Molde er i førersetet om å ta medaljene bak Rosenborg (sannsynligvis), er det fremdeles åpent. Og det blir mange avgjørende kamper mellom de fem øverste lagene i innspurten. Foruten Rosenborg - Sarpsborg 08 denne runden, har vi Molde - Brann allerede neste runde. Deretter blir det Molde - Haugesund og Brann - Rosenborg i runde 26, før det er Haugesund - Brann runden etter. Runde 28 og 29 er relativt rolige, men i siste runde er det duket for Molde - Sarpsborg 08, noe som kan bli ren finale om sølvet. Det blir uansett jevnt, og Sarpsborg 08 kan øke sine sjanser betydelig med en overraskende seier på søndag.

Sannsynlighet medalje basert på utfall i Rosenborg - Sarpsborg 08
Posted in Eliteserien, Fotball and tagged , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *