Kampen mot nedrykk i Eliteserien

Det er seks runder igjen i årets Eliteserie, og kampen mot nedrykk starter for alvor. I denne artikkelen tar jeg for meg lagene som kjemper i bunn og hva AMELO-modellen sier om sjansene for å rykke ned. Jeg kommer også til å sammenligne med VGs artikkel "Tallknusernes dom: Slik ender Eliteserien" og forklarer eventuelle forskjeller.

Status

Før 25. runde er Viking i bunn med 15 poeng, mens Tromsø og Aalesund har 25 poeng hver. Deretter er det Sogndal med 27, Lillestrøm med 28, Kristiansund med 29, Vålerenga med 30, og til slutt Stabæk og Sandefjord med 33 poeng. Det gjør at modellen gir lagene følgende sjanser for nedrykk og kvalifisering.

Sannsynlighet for nedrykk eller kvalifisering

Her er det verdt å legge merke til at sannsynlighetene ikke summerer til 200% og 100% fordi modellen kun regner poeng og ikke målforskjell. Ved poenglikhet får lagene samme plassering i modellen. Siden direkte nedrykk summerer til 185%, er det med andre ord 15% sjanse for at det siste laget som rykker ned har like mange poeng som laget som må spille kvalifisering. Og når vi snakker om kvalifisering, her er antall poeng modellen mener lagene må ha for å unngå kvalifiseringsplassen.

Poeng for å unngå kvalifisering i kampen mot nedrykk

Man trenger sannsynligvis minst 33 poeng for å overleve. I noen tilfeller holder det med 30 poeng, mens av og til må en helt opp i 36 poeng i kampen mot nedrykk. La oss ta en kikk på lagene.

Viking
Nedrykk: 99,6%, kvalifisering: 0,4%

Har igjen Kristiansund (B), Vålerenga (H), Tromsø (B), Sarpsborg 08 (H), Rosenborg (B) og Stabæk (H). Disse har en snitt-rating på 2018, og Viking har med det den tredje tøffeste avslutningen av alle lagene. Siden de i tillegg ligger 10 poeng bak er det vanskelig å se hvordan de skal klare å kapre kvalifiseringsplassen. Selv om både Tromsø og Aalesund taper resten av kampene, må Viking ha tre seiere og en uavgjort. Dette er omtrent det samme som i VGs artikkel.  

Annonse:Aalesund
Nedrykk: 42%, kvalifisering: 28%

Har igjen Vålerenga (B), Kristiansund (H), Lillestrøm (B), Rosenborg (H), Sarpsborg 08 (B), og Strømsgodset (H). Disse har en snittrating på 2033, og Aalesund har dermed den tøffeste avslutningen av alle lagene. I tillegg er egen form nedadgående, og de har gått fra 1996 i rating til 1931 på de siste seks kampene. På disse kampene har de bare klart 2 poeng, selv om snittmotstanden kun har hatt 1954 i rating. Dette er noe av grunnen til at modellen tror det blir tøft for Aalesund å berge plassen. Dermed er modellen enig med "ekspertene" i VG-artikkelen, som tror det blir tøffere for Aalesund enn Tromsø.

Tromsø
Nedrykk: 28%, kvalifisering: 31%

Har igjen Rosenborg (H), Stabæk (B), Viking (H), Sogndal (B), Haugesund (H), og Brann (B). Disse har snittrating på 2008, som omtrent er snittet av alle lag. Kampene i midten blir særs viktige, og det er først og fremst her sjansen ligger. Tromsø har stigende form, med annenhver seier og tap de siste kampene. Dermed tror modellen mer på Tromsø enn Aalesund, selv om de har like mange poeng i dag.

Sogndal
Nedrykk: 10%, kvalifisering: 19%

Har igjen Lillestrøm (B), Sarpsborg 08 (H), Strømsgodset (B), Tromsø (H), Stabæk (B), Vålerenga (H). Snittrating på 1999, som er så nær snittet man kan komme. Lettere motstand enn både Aalesund og Tromsø, og har fordelen av hjemmebane i den viktige innbyrdes kampen. Sogndal har også vært forholdsvis jevne hele sesongen, og plukker poeng jevnt og trutt.

Lillestrøm
Nedrykk: 4%, kvalifisering: 10%

Har igjen Sogndal (H), Odd (B), Aalesund (H), Brann (B), Molde (H), og Sandefjord (B). Lagene har snittrating på 1995 og skal dermed være overkommelig. Det som både er en fordel og ulempe for Lillestrøm er at de møter to av lagene som ligger bak på tabellen. Seier hjemme mot disse vil nesten garantere overlevelse, mens tap gjør at både Sogndal og Aalesund kan snike seg forbi i kampen mot nedrykk. Mye skal likevel gå galt om ikke Lillestrøm blir å se i Eliteserien neste år.

Kristiansund
Nedrykk: 1%, kvalifisering: 4%

Har igjen Viking (H), Aalesund (B), Odd (H), Molde (B), Sandefjord (H) og Haugesund (B). Dette er den fjerde letteste avslutningen, med snittmotstand på 1981. De har i tillegg 10 poeng på de siste fire kampene, så formpilen peker oppover. Har alt i egne hender og kan fikse fornyet kontrakt med seier i de neste to kampene.

Vålerenga
Nedrykk: 1%, kvalifisering: 2%

Har igjen Aalesund (H), Viking (B), Molde (H), Sandefjord (B), Odd (H), og Sogndal (B). Nesten identisk avslutning som Kristiansund, med bytte av Haugesund mot Sogndal. Det gir tredje lettest avslutning med snittmotstand på 1969. Må nesten tape resten for å rykke ned, noe som krever en ny formsvikt. Kan i likhet med Kristiansund sikre nye fornyet kontrakt de neste to kampene. Seieren mot Haugesund gjør at sannsynlighetene er mye lavere enn i VG-artikkelen.

I tillegg har både Stabæk og Sandefjord ca. 0,5% sjanse for å måtte spille kvalifisering. De må omtrent tape resten samtidig som andre resultater går mot de for å ikke spille i Eliteserien neste år. Uansett blir det nok en spennende avslutning i kampen mot nedrykk, og jeg avslutter artikkelen med lagenes formutvikling de siste seks kampene. Som en ser kan mye skje på så mange kamper.

Endring AMELO-rating
Posted in Eliteserien and tagged , , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *