Runde 30

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før den siste runden i Eliteserien. Ved poenglikhet vil Sarpsborg 08 gå forbi Molde pga målforskjell. Modellen antar også at Strømsgodset kommer til å ha lavere målforskjell, siden de har mange mål å ta igjen.

Medaljesannsynlighet før 30. runde - Eliteserien
Annonse:Strømsgodset har større sannsynlighet for å ta medalje enn Sarpsborg 08, men mindre sjanse på sølvet. Det er fordi Sarpsborg 08 tar sølvet med seier, men mister sannsynligvis medalje om de ikke vinner.

I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 30 - Eliteserien. Viking har vært fortapt lenge, mens Sogndal og Aalesund kjemper om å klare kvalifisering. Her er det helt jevnt, også i forhold til målforskjell. Så den som gjør det best i helgen får en ny mulighet til å kvalifisere seg til neste års Eliteserie.

Sannsynlighet nedrykk runde 30 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på, selv om hovedstrukturen begynner å sette seg. Kun Rosenborg, Brann og Viking vet hvilken plassering de får. Jevnest er det om plassene midt på tabellen, og hele seks lag kjemper om 6.-plassen.

Sannsynlig tabellplassering runde 30 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 29. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 30 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 30 - Eliteserien 2017

Der 28. runde var den runden med mest overraskende resultater til nå i sesongen, var forrige runde den minst overraskende. Det svinger som vanlig i Eliteserien.

Denne runden blir avgjørende både i topp og bunn. Viktigst er oppgjøret mellom Molde og Sarpsborg 08 som er en ren duell om sølvet. Molde tar nok medalje uansett, men for Sarpsborg 08 sin del kan det fort stå mellom sølv eller den sure fjerdeplassen. Det er også avhengig av hvordan det går i Aalesund - Strømsgodset, som også får påvirkning for nedrykket. Strømsgodset må nok satse hardt på å få mange mål, som da også kan avgjøre nedrykket dersom også Sogndal taper sin kamp mot Vålerenga, men med færre mål.

Strømsgodset har vunnet åtte kamper på rad og er laget med nest høyest rating. Sannsynligheten for at de skulle klare de åtte seierne på rad er beskjedne 0,2%. Det er også sannsynligheten for at alle favorittene vinner i denne runden, som tross alt er det mest sannsynlige utfallet. Åtte kamper med tre forskjellige mulige utfall gir jo hele 6561 forskjellige kombinasjonsmuligheter.

Sannsynligheter runde 30 - Eliteserien