Runde 29

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før runde 29 - Eliteserien. Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng. Det er for eksempel 1/4 sjanse for at sølvet blir avgjort på målforskjell.

Medaljesannsynlighet før 29. runde - Eliteserien
Annonse:Strømsgodset har større sannsynlighet for å ta medalje enn Sarpsborg 08, men mindre sjanse på sølvet. Det er fordi Sarpsborg 08 møter Molde borte i siste runde, og kan dermed komme á poeng med seier der. Skulle de derimot tape er det gode sjanser for at Strømsgodset sniker seg forbi på poeng. Strømsgodset har også en mye bedre formkurve enn de andre lagene i toppen.

Endring AMELO-rating

I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 29 - Eliteserien. Viking er fortapt, mens Sogndal og Aalesund kjemper om å klare kvalifisering. Med en overraskende seier mot Rosenborg i sist runde er det Aalesund som nå ligger best an.

Sannsynlighet nedrykk runde 29 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på, selv om hovedstrukturen begynner å sette seg. Nedenfor er en oversikt over alle lagene og hvor stor sannsynlighet det er at de havner på en gitt plass på tabellen.

Sannsynlig tabellplassering runde 29 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 29. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 29 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 29 - Eliteserien 2017

Forrige runde var den runden med mest overraskende resultater til nå i sesongen. Ikke bare ifølge Amelo-modellen, men også Betsson og FiveThirtyEight. Ikke bare vant Aalesund mot Rosenborg, men også Kristiansund, Viking  og Stabæk overrasket. Med en snitt ranked probability score (RPS) på 0,38 så var dette en dårlig runde for modellene. Ren tilfeldighet ville hatt en RPS på 0,278, og sesongen sett under ett ligger på rundt 0,215. Kun 16. mai runden har vært i nærheten på like overraskende resultater.

Denne runden har også potensiale for overraskelser. Topp mot bunn på Lerkendal, og sølvjagende Sarpsborg 08 hjemme mot et desperat Aalesund kan bli interessante. Her bør det bli hjemmeseiere.

Strømsgodset kan forsette sin fine rekke og ta et nytt grep om medalje ved å vinne hjemme mot Brann. Dette blir nok rundens oppgjør i forhold til medaljekampen. Molde bør vinne borte mot Lillestrøm for å fremdeles ha litt pusterom før de møter Sarpsborg 08 i siste runde.

Sannsynligheter runde 29 - Eliteserien

Andre artikler:

For generelle analyser rundt fotball, se også følgende artikler: