Runde 28

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før runde 28 - Eliteserien.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 28. runde - Eliteserien
Annonse:Kun teoretiske muligheter for at Rosenborg ikke klarer gullet. I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 28 - Eliteserien. Viking er fortapt, og det ser skummelt ut for Aalesund. Dette er mye basert på motstanden i de siste kampene og kan leses om i artikkelen "Kampen mot nedrykk".

Sannsynlighet nedrykk runde 28 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på, selv om hovedstrukturen begynner å sette seg. Nedenfor er en oversikt over alle lagene og hvor stor sannsynlighet det er at de havner på en gitt plass på tabellen.

Sannsynlig tabellplassering runde 28 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 28. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 28 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 28 - Eliteserien 2017

Modellen traff ganske bra i forrige runde også, med unntak av at Rosenborg ikke klarte å sikre gullet. Aalesund gikk på et stortap og har nå en tøff vei å gå for å unngå nedrykk. Disse to møtes søndag kveld, og dersom Kristiansund tar poeng fra Molde vil RBK allerede være seriemestre. Det er det dog liten sjanse for.

Ellers ser det ut til at det kan bli en del jevne kamper. Sandefjord - Vålerenga, Haugesund - Strømsgodset, samt Sogndal - Tromsø er kamper der bortelaget har høyest rating, men lagene er noenlunde jevne.

Sarpsborg 08 bør vinne borte mot Viking for å henge med i sølvkampen, samt holde unna for et Strømsgodset i form. De har alle muligheter til å klare sølvet med tanke på at de har Aalesund i neste runde og så en potensielt avgjørende bortekamp mot Molde i siste runde.

Sannsynligheter runde 28 - Eliteserien

Andre artikler:

For generelle analyser rundt fotball, se også følgende artikler: