Runde 27

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før runde 27 - Eliteserien.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 27. runde - Eliteserien
Annonse:I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 27 - Eliteserien. En mer detaljert analyse av sesongavslutningen for lagene i bunn kan leses i artikkelen "Kampen mot nedrykk".

Sannsynlighet nedrykk runde 27 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på. Nedenfor er en oversikt over alle lagene og hvor stor sannsynlighet det er at de havner på en gitt plass på tabellen.

Sannsynlig tabellplassering runde 27 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 27. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 27 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 27 - Eliteserien 2017

Som spådd ble det mange jevne kamper i forrige runde, men også en del borteseiere. Haugesund og Brann gikk begge på tap, og lørdagens oppgjør blir avgjørende for hvem som fremdeles blir med i medaljekampen. Molde festet grepet om sølvet ettersom Sarpsborg 08 fortsatte å avgi poeng. Strømsgodset på sin side fortsetter å imponere med sin femte strake seier. Med det er de oppe på fjerdeplass og med i bronsekampen. Imponerende med tanke på at de hadde under 1% sjanse på medalje før 22. runde.

I bunn tok Sogndal, Tromsø og ikke minst Kristiansund viktige poeng. Aalesund ser ganske fortapt ut i kampen mot nedrykk med tanke på gjenstående kamper. Helgens bortekamp mot Lillestrøm er på papiret den nest letteste kampen, men de har likevel kun 23% sjanse på seier.

Dette er forøvrig en runde der hjemmelagene stort sett er favoritter. Rosenborg kan formelt sett sikre gullet i helgen, og har over 3/4 sjanse for å klare det. Kristiansund - Odd samt Vålerenga - Molde ser ut til å bli de jevneste kampene denne runden. Både Sarpsborg 08 og Strømsgodset bør vinne sine hjemmekamper for å kunne knappe inn på Molde i kampen om sølvet.

Sannsynligheter runde 27 - Eliteserien