Runde 26

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før runde 26 - Eliteserien.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 26. runde - Eliteserien
Annonse:I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 26 - Eliteserien. En mer detaljert analyse av sesongavslutningen for lagene i bunn kan leses i artikkelen "Kampen mot nedrykk".

Sannsynlighet nedrykk runde 26 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på. Nedenfor er en oversikt over alle lagene og hvor stor sannsynlighet det er at de havner på en gitt plass på tabellen.

Sannsynlig tabellplassering runde 26 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 26. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 26 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 26 - Eliteserien 2017

Det ble som ventet mange hjemmeseiere forrige runde, men to resultater fikk ekstra påvirkning både i topp og bunn. Vikings seier mot Kristiansund gir de et bittelite håp, samtidig som at Kristiansund forspilte en god mulighet til å slippe helt unna bunnkampen. Sarpsborg 08s uavgjort avgjorde mer eller mindre gullkampen og har satt Molde i førersetet til sølvet.

Denne runden har Molde nok en kamp mot et medaljejagende lag, og FK Haugesund er nok avhengig av en noe overraskende seier på bortebane for å fremdeles være med i kampen. Sarpsborg 08 har en overkommelig bortekamp mot Sogndal, mens Brann har en tøff oppgave hjemme mot Rosenborg.

 

Lørdagens kamp mellom Aalesund og Kristiansund blir utrolig viktig for kampen mot nedrykk. Borteseier vil mer eller mindre sikre plassen for Kristiansund, mens Aalesund går fire tøffe kamper i møte på slutten. Dette er helt klart nøkkelkampen i bunn denne runden, og modellen spår en forholdsvis jevn kamp.

Ellers er dette en runde med god blanding av hjemme- og bortefavoritter, i tillegg til relativt jevne kamper.

Sannsynligheter runde 26 - Eliteserien