Runde 23

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Kombinert med tabellsituasjonen basert på allerede spilte kamper gir det følgende sannsynligheter for medalje før runde 23 - Eliteserien.

Medaljesannsynlighet før 23. runde - Eliteserien
Annonse:I andre enden av tabellen ser situasjonen slik ut før runde 23 - Eliteserien.

Sannsynlighet nedrykk runde 23 - Eliteserien

Det er mange forskjellige steder på tabellen de forskjellige lagene kan ende opp på. Nedenfor er en oversikt over alle lagene og hvor stor sannsynlighet det er at de havner på en gitt plass på tabellen.

Sannsynlig tabellplassering runde 23 - Eliteserien

Alle disse sannsynlighetene er basert på at lagende har følgende rating før runde 23. Endring fra forrige runde står i parentes. I tillegg vises også gjennomsnittlig poengsum hvert lag får basert på simuleringene.

AMELO-rating runde 23 - Eliteserien
Antatt poeng
Annonse:Runde 23 - Eliteserien 2017

I forrige runde ble det seier til tre av de fire lagene som kjemper om medalje (sannsynligvis) bak Rosenborg. Sarpsborg 08 valgte å stille med et noe redusert lag for å fokusere på cup-semifinalen. Tapet mot Tromsø påvirket både medaljekampen og kampen mot nedrykk. Rosenborgs gullsjanser gikk fra 89% til 94%, så det er ikke først og fremst der utslaget var. Derimot gikk Sarpsborg 08s medaljesjanser ned fra 82% til 57% siden de for alvor lot Molde og FK Haugesund melde seg inn i medaljekampen.

Kombinert med uavgjort i hengekampen mot Odd hadde Tromsø en god uke. Sjansen for direkte nedrykk ble redusert fra 62% til 38%, og det er nå jevnt mellom først og fremst Tromsø, Sogndal og Kristiansund om å berge plassen. Viking rykker nærmere og nærmere avgrunnen, og helgens lokalderby mot medaljejagende FK Haugesund blir ekstremt viktig. Her er FKH klare favoritter, og bør vinne for å fremdeles være med i medaljekampen. Både Molde og Sarpsborg 08 har hjemmekamper mot overkommelig motstand, mens Brann er favoritter i sin bortekamp mot Vålerenga. Aalesund har muligheten til å skaffe seg litt pusterom til lagene i bunn dersom de vinner sin kamp hjemme mot Sogndal. På tross av at Rosenborg har bortekamp, er dette en runde der mange hjemmelag har over 50% sjanse på seier. Rundens sannsynligheter er som følger.

Sannsynlige utfall Runde 23 - Eliteserien 2017