Schrödingers snitt – Venstre, MDG og sperregrensen

Er Venstre og/eller MDG over eller under sperregrensen på meningsmålingene? Per 8. september står begge to med 4,0% i snitt med vår vekting.1Avrundet fra 4,046% for Venstre og 3,959% for MDG. Dette er det jeg kaller Schrödingers snitt, noe jeg først skrev om for tre uker siden. Det er rett og slett umulig å vite om partiene er over eller under sperregrensen. Siden det er to partier det er snakk om, er det fire scenarier vi må ha i hodet samtidig. Ingen av de er over, bare Venstre er over, bare MDG er over, og begge to er over. Disse fire er også omtrent like sannsynlige, med ca. 25% sjanse hver.

Schrödingers snitt, sannsynlighet sperregrensen

Siden sperregrensen er så viktig for sammensetningen av Stortinget, er vi nødt til å se på hvordan scenariene påvirker sannsynlighetene. Selv om det er liten forskjell på 3,9% og 4,1%, har det stor praktisk betydning.

Ingen over

Begge partiene kan ende opp med under 4% i oppslutning når de endelige stemmetallene foreligger. Dette var også resultatet i InFact for VGs måling 5. september. Det er naturlig å tenke seg at dette er drømmescenariet for de rød-grønne.2SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Og det er her det er størst sannsynlighet for rød-grønt flertall, med 54% sjanse. De borgerlige3Fremskrittspartiet, Høyre, Venstre og Kristelig Folkeparti. kan likevel få flertall her, med 15% sjanse gitt dette scenariet. Her tar sannsynligvis Rødt og MDG ett distriktsmandat hver, og det er ca 30% sjanse for at en eller begge disse trengs for å skape flertall.

Annonse:



Bare Venstre over

De borgerliges drøm av disse scenariene. Her øker sannsynligheten deres til 35%, og med det knepne favoritter. Her er det dog jevnt, og både rød-grønt flertall (32%) og ikke flertall til noen av blokkene (33%) er godt mulig. Kantar TNS for TV2 har stort sett målt dette scenariet, og har med sin mandatfordeling borgerlig flertall. Som jeg har skrevet om en del ganger før bør mandatberegninger tas med en klype salt. Her blir distriktsmandatene uhyre viktige.

Bare MDG over

Et scenario som ble målt i Norstat for NRKs siste måling 6. september. De fikk likevel knapt borgerlig flertall, noe modellen anser som kun 3% sannsynlig ved et slikt resultat. Igjen har dette blant annet med beregningen av distriktsmandater å gjøre. Med bare MDG over sperregrensen er det samme sannsynlighet for rød-grønt flertall (32%) som om bare Venstre var over. Dette er jo relativt logisk siden partiene bare bytter utjevningsmandater. Og siden de borgerliges sjanser går kraftig ned går sannsynligheten for at ingen blokk får flertall tilsvarende opp. Her er det hele 65% sjanse for at ingen av de tradisjonelle blokkene får minst 85 mandater.

Begge partiene over

Mens jeg har skrevet artikkelen er det publisert en måling av Norfakta for Nationen og Klassekampen som har dette resultatet. Altså også et reelt alternativ. Skulle dette bli resultatet så er det absolutt størst sannsynlighet for at ingen blokk får flertall, med hele 72% sjanse. De borgerlige har 11% sjanse, mens de rød-grønne 17% sjanse her. Vi ender sannsynligvis opp med fire "småpartier" over sperregrensen som da skal ha flesteparten av utjevningsmandatene. Da blir det vanskelig for blokkene å samle nok mandater.

Oppsummert

Det er altså uhyre jevnt rundt sperregrensen, og både Venstre og MDG har Schrödingers snitt. Alle fire scenariene er målt på landsdekkende målinger de siste tre dagene. Når man setter alle fire sammen får man sannsynligheten som vises på forsiden. Det er dog stor forskjell i sannsynlighetene for flertall basert på hvilket scenario vi ender opp med.

Oppsummert Schrödingers snitt per 8. september
Posted in Utvikling and tagged , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *