2018 – Runde 13

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Før seriestart er ratingen kun basert på resultatene fra i fjor, samt en liten justering mot gjennomsnittet. Slik sett blir spådommen for årets sesong ganske lik fjoråret, med en liten overvekt av hvordan det gikk på slutten av sesongen. Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Brann har spilt utrolig godt i sesongstarten, mens resten av lagene har tatt en del poeng av hverandre. Siste rundes borteseier over Rosenborg gjør at Brann troner alene på toppen med 30 poeng, med hele 6 poengs forsprang. Dette gjør at modellen gir Brann klart størst sjanse til å ta gullet.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 13. runde 2018

De fleste lagene kan fremdeles rykke ned, men Start og Sandefjord har skilt seg litt ut i bunn. Sannsynlighetene for nedrykk og kvalifisering er som følger.

Sannsynlighet nedrykk før 13. runde

Det er fremdeles veldig åpent hvor de forskjellige lagene ender opp på tabellen, selv om noen lag skiller seg ut i både topp og bunn. Slik ser situasjonen ut nå for alle lagene.

Sannsynlig tabellplassering før 13. runde i Eliteserien 2018

Gullkampen ser ut til å stå mellom Brann og Rosenborg, og de har også mer eller mindre samme rating. Kampen om resten av medaljene ser ut til å stå mellom fem lag: Sarpsborg 08, Ranheim, FK Haugesund, Molde og Vålerenga. Ratingen gjør at Sarpsborg 08 gis størst sjanse, men som en ser av forventet poeng så kan det bli veldig jevnt og det er en god mulighet for at det er målforskjell som vil skille til slutt.

AMELO-rating før 13. runde
Antatt poeng

Runde 13 i Eliteserien 2018

Runden er preget av at det stort sett er bortelaget som er best ratet. Dette gir Brann en ekstra mulighet til å øke forspranget sitt, siden de er det eneste laget i toppen som har hjemmekamp. Skulle derimot Vålerenga ta en overraskende seier vil de for alvor melde seg på i medaljekampen.

Start har muligheten til å knappe inn på forspranget til lagene foran i kampen mot Strømsgodset. Drammenserne kan derimot ta et nytt godt steg bort fra bunnkampen ved ny seier her.

Ellers blir Ranheim mot Sarpsborg 08 en toppkamp som ser veldig jevn ut, i likhet med mange andre kamper denne runden.

 

Sannsynligheter 13. runde