Sesongstart i Eliteserien, en analyse av de første fem rundene

Det er blitt mars, og det betyr at det igjen er klart for sesongstart i Eliteserien. En god start på sesongen er noe alle lag drømmer om, og i denne artikkelen tar jeg for meg de første fem rundene og ser på hvem som har en relativt lett eller vanskelig seriestart. Kort fortalt bruker jeg AMELO-modellen til å se på hvor vanskelig motstand hvert lag har, samt hvor mange poeng de forventes å ha etter fem runder.

La oss først se på snittmotstanden uten å ta hensyn til hjemme- eller bortebane. Rangert får vi at det er Bodø/Glimt, Rosenborg, Odd og Vålerenga som har de tøffeste motstanderne, mens Sandefjord, Ranheim, Stabæk og Start slipper lettere unna. Ser vi nærmere på topp og bunn i listen, så møter Bodø/Glimt i tur og orden Lillestrøm, Brann, Haugesund, Odd og Rosenborg. Start møter på sin side Tromsø, Stabæk, Sandefjord, Lillestrøm og Vålerenga.

Vanskelighetsgrad på motstand i sesongstarten

Snittmotstand er ikke det eneste som spiller inn her, man må også ta hensyn til hvor kampene spilles. De siste årene har hjemmebane vært verdt 65 ratingpoeng, som omtrent er forskjellen mellom å møte Sarpsborg 08 kontra FK Haugesund. Derfor har jeg brukt modellen til å simulere de første fem rundene i sesongen for å se hvor mange poeng lagene i snitt tar. I tillegg ser vi også hvor mange av lagenes totale poeng forventes å bli tatt disse fem rundene.

Dette vil si noe om hvordan tabellen bør se ut etter fem runder, dersom lagene spiller omtrent som forventet. Hvem bør få en god start på sesongen, og hvem kan trøste seg med at lettere motstand kommer etter hvert?

Forventet tabell etter fem runder

Her ser vi altså at modellen forventer at Molde og Strømsgodset vil være på topp etter sesongstart, mens Vålerenga, FK Haugesund og Bodø/Glimt vil være i bunn. Både Start og Ranheim forventes å være midt på tabellen, selv om de forventes å kjempe om nedrykk til slutt.

La oss ta en kikk på hvorfor. Molde møter Sandfjord, Tromsø og Lillestrøm hjemme. De er i utgangspunktet store favoritter i alle disse kampene. Borte møter de først FK Haugesund og deretter Rosenborg, én relativt grei motstander og en veldig tøff. Klarer de dog å ta poeng mot Rosenborg så vil de ha hatt en veldig god sesongstart, og det skjer i omtrent halvparten av simuleringene.

FK Haugesund på sin side begynner med en tøff bortekamp mot Odd og har tre av fem kamper borte. Hjemmekampene er mot Molde og Sarpsborg 08, som ser ut til å bli helt jevne bataljer. De har fordelen av å få to nyopprykkede lag i de to siste bortekampene, men også disse ser ut til å bli jevne og åpne kamper. Her kan det fort bli mange uavgjorte kamper, men det kan også bikke mot seier eller tap. Fordelingen av sannsynlige poeng ser slik ut.

Forventet poeng FK Haugesund etter fem kamper

Hvorfor tror modellen at Ranheim vil gjøre det ganske bra og ta såpass stor andel av sine forventede poeng i sesongstarten? Først og fremst har de tre hjemmekamper, der kampene mot Stabæk og FKH bør være overkommelige. I tillegg møter de lavere rangerte Sandefjord på bortebane, som er nok en kamp det bør være mulig å ta poeng i. Tromsø borte kan bli en tøffere nøtt, men er på ingen måte rangert som en av de tøffeste kampene denne sesongen. Dermed forventes Ranheim å ha omtrent 6 til 7 poeng etter fem runder, og sannsynlighetsfordelingen ser slik ut.

Forventet poeng til Ranheim etter sesongstart

Kampene skal uansett spilles, men noen lag har en tøffere sesongstart enn andre. Hvordan de gjør det i forhold til disse forventningene kan gi en pekepinn på hvordan resten av sesongen blir.

Posted in Eliteserien, Fotball and tagged , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *