Brann – Rosenborg og kampen om gullet

Det er fire kamper igjen av årets sesong, og gullkampen avgjøres muligens i helgens Brann - Rosenborg oppgjør. Brann tok en solid ledelse tidlig i sesongen. Etter tilsvarende oppgjør i Trondheim var det over 70% sjanse for at gullet skulle "hem". Siden den gang har maskineriet i Rosenborg kommet i gang. Det gjorde at da 2/3 av sesongen var spilt var de tilbake der vi er vant til å se de.

De siste tre rundene har det dog kun blitt to poeng til trønderne, og dermed er det fremdeles kamp. Brann har fått luken ned i to poeng, og har fremdeles alt i egne hender. Før denne runden er det fremdeles størst sannsynlighet for jubel i Trondheim, men det er på ingen måte avgjort.

Slik sett blir helgens Brann - Rosenborg kamp ekstremt viktig. Hvor viktig den er kan vi beregne ved hjelp av vår sannsynlighetsmodell AMELO. Avhengig av hjemmeseier, uavgjort eller borteseier blir det store forskjeller i sannsynlighetene for hvor gullet til slutt havner.

Hvordan påvirker Brann - Rosenborg gullsjansene

Rosenborg har altså 2/3 sjanse for å stikke av med gullet, mens Brann har 1/4 og det er 1/14 sjanse for at målforskjellen avgjør. Denne sannsynligheten er jo satt sammen av at det kan bli tre forskjellige utfall i Brann - Rosenborg. Dermed er det nyttig å bryte det videre ned og se på hva konsekvensene blir.

Skulle Brann vinne hjemme er det plutselig helt åpent. Da er det omtrent 50/50, selv om Brann vil ha ett poeng forsprang. Begge lag har to hjemmekamper igjen med omtrent like god motstand. Rosenborg vil dog fremdeles ha høyere rating og en noe lettere bortekamp. Start har blitt bedre utover sesongen, men er fremdeles 50 ratingpoeng bak Kristiansund. Hjemmeseier i toppkampen vil dermed gjøre det spennende ut sesongen.

Uavgjort gagner definitivt Rosenborg best. Da er det fremdeles to poeng i forskjell med én færre kamp å miste de på. Da vil sannsynligheten for hvitt gull øke til 3/4, mens Brann vinner på poeng omtrent 1 av 7 ganger. Målforskjellen er også på trøndernes side, så i et slikt scenario blir det tøft for bergenserne å vinne til slutt.

Blir det borteseier så kan gullmedaljene mer eller mindre deles ut. Da er det fem poeng med tre kamper igjen og Rosenborg vil ha over 10 mål å gå på. Da må de tape minst to av kampene mot Odd, Start og Bodø/Glimt, samtidig som at Brann vinner resten. Og det skjer kun 1 av 20 ganger.

Med andre ord er helgens kamp definitivt viktig, men aller mest for Brann sin del. Vinner de blir det fight helt til døren, men taper de er det i grunn game over. Rosenborg har på mange måter ett ekstra feilskjær å gå på i forhold til Brann, og det er ikke katastrofe om det kommer i helgen. Uavgjort vil i grunn være nok så lenge de gjør jobben i de resterende kampene, og med seier kan feiringen nesten begynne. Skal spenningen bevares må altså tre poeng bli igjen i Bergen.

Posted in Eliteserien, Fotball and tagged , , , , , , , .

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *