2018 – Runde 10

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong. Før seriestart er ratingen kun basert på resultatene fra i fjor, samt en liten justering mot gjennomsnittet. Slik sett blir spådommen for årets sesong ganske lik fjoråret, med en liten overvekt av hvordan det gikk på slutten av sesongen. Mer detaljert informasjon om matematikken kan leses her.

Brann har spilt utrolig godt i sesongstarten, mens resten av lagene har tatt en del poeng av hverandre. Det gjør at Brann troner alene på toppen med 25 poeng, hele 7 poeng foran Rosenborg. Dette gjør at modellen gir Brann klart størst sjanse til å ta gullet.1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 16. mai runden 2018

De fleste lagene kan fremdeles rykke ned, men Start og Sandefjord har skilt seg litt ut i bunn. Sannsynlighetene for nedrykk og kvalifisering er som følger.

Sannsynlighet nedrykk før 10. runde

Det er fremdeles veldig åpent hvor de forskjellige lagene ender opp på tabellen, selv om noen lag skiller seg ut i både topp og bunn. Slik ser situasjonen ut nå for alle lagene.

Sannsynlig tabellplassering før 10. runde i Eliteserien 2018

Gullkampen ser ut til å stå mellom Brann og Rosenborg, og de har også mer eller mindre samme rating. Haugesund har noe bedre rating enn Ranheim, og ligger dermed best an til å ta medalje.

Ratingmessig har det ikke vært kjempestore utslag siden sesongstart. Brann (+92), Ranheim (+57) og FK Haugesund (+49) har prestert en del bedre enn forventet, mens Strømsgodset (-46), Sandefjord (-53) og Start (-64) har underprestert.

AMELO-rating før 10. runde
Antatt poeng

Runde 10 i Eliteserien 2018

16. mai runden byr som vanlig på mange hjemmefavoritter. Det skal jo helst være en festdag for disse. Det er kun Tromsø og Ranheim av bortelagene som er bedre ratet enn sine motstandere, men selv disse antas å avgi poeng.

Rundens toppkamp finner sted i Bergen med lokaloppgjøret Brann - Haugesund. Bergenserne er dog store favoritter, selv om de tar imot laget som ligger på tredjeplass på tabellen.

Størst forventning til hjemmeseier kan de nok ha i Sarpsborg og på Lerkendal, der det er 2/3 sjanse for hjemmeseier. Også resten av hjemmelagene har over 50% sjanse for å stikke av med seieren.

Selv om alle hjemmelagene er favoritter denne runden, er det likevel kun ca. 1% sjanse for at alle åtte kampene ender med hjemmeseier.

God 16. mai!

 

Sannsynligheter 16. mai