2018 – Runde 27

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong.

Nå nærmer det seg slutten på årets sesong, og serien kan avgjøres denne helgen. Rosenborg leder, men dersom Brann vinner er det fremdeles helt åpent. Bronsemedaljen er hovedsakelig en kamp mellom Molde og FK Haugesund. Sannsynlighetene for medaljefordelingen er som følger: 1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 27. runde 2018

Sandefjord har tatt en del poeng i det siste, men er fremdeles for langt bak. Start har tatt mange steg i det siste og nærmer seg trygg grunn. Strømsgodset har derimot gjort mye galt, og må skjerpe seg om de vil ha fornyet kontrakt. Dermed ser nedrykkskampen slik ut.

Sannsynlighet nedrykk før 27. runde

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å skille seg ut i hvilket område av tabellen de kommer til å havne på. Som nevnt er det fire lag kjemper om medaljene. Resten av øvre halvdel blir sannsynligvis Ranheim, Kristiansund, Vålerenga og Odd. Sarpsborg 08 og Tromsø er på trygg grunn, og har lite å spille for her hjemme. Som sagt er Sandfjord mer eller mindre fortapt, mens de siste fem lagene kjemper om å berge plassen.

Sannsynlig tabellplassering før 27. runde i Eliteserien 2018

Som vi ser forventer modellen at det blir jevnt om en del av plasseringene. Molde har hjemmekamp mot FK Haugesund i innbyrdes oppgjør og er dermed en liten favoritt til bronsen.

AMELO-rating før 27. runde
Antatt poeng

Runde 27 i Eliteserien 2018

Denne runden handler nesten alt om hva som skjer på Brann Stadion. Ifølge modellen er dette også et helt åpent oppgjør som kan bikke begge veier. Brann har hjemmebane, men Rosenborg har en del bedre rating. Hvordan de forskjellige utfallene av den kampen påvirker gullkampen kan du lese mer om i Brann - Rosenborg og kampen om gullet.

Oppgjøret mellom Bodø/Glimt og Stabæk den viktigste i bunnkampen. Borteseier gjør det enda mer spennende, mens Glimt mer eller mindre redder plassen med seier.

Ellers er det en del jevne kamper. Begge bronsekandidatene er små favoritter i sine bortekamper, mens det er enda jevnere i lokaloppgjøret på Marienlyst.

Sannsynligheter 27. runde