2018 – Runde 21

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong.

Nå når vi har spilt to tredjedeler av sesongen er det fremdeles jevnt i toppen. Rosenborg klarte med seier i sist runde å ta over tabelltoppen. Det gjør de også til favoritter til å stikke av med gullet, men Brann kan fremdeles slå tilbake. Sannsynlighetene for medaljefordelingen er som følger: 1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 21. runde 2018

Sandefjord tapte mot Lillestrøm i forrige runde, som gjør veien til fornyet kontrakt enda lengre. Start tok heller ikke poeng, mens Bodø/Glimt fikk et nytt pusterom etter sin sterke borteseier. Dermed ser nedrykkskampen slik ut.

Sannsynlighet nedrykk før 21. runde

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å skille seg ut i hvilket område av tabellen de kommer til å havne på. FK Haugesund har meldt seg på i kampen om gullet, og modellen gir de en sjanse til å ta gullet dersom de vinner sine to neste kamper mot Rosenborg og Brann. I tillegg er Molde og Sarpsborg 08 fremdeles med i medaljekampen på tross av overraskende tap i forrige runde, noe som gav Ranheim fornyet håp.

Sannsynlig tabellplassering før 21. runde i Eliteserien 2018

Gullkampen ser fremdeles ut til å stå mellom Brann og Rosenborg, men Rosenborg tok over kommandoen etter forrige runde. Brann har fremdeles fordel av hjemmekamp i innbyrdes oppgjør, mens Rosenborg er bedre ratet og har flere poeng. Kampen på Brann Stadion den 28. oktober er nå Branns største sjanse.

Som nevnt har FK Haugesund meldt seg på i gullkampen, og hvor reell gullkandidat de er blir klarere denne og neste runde. Nå har de imidlertid en luke ned til de andre lagene, så selv med to tap på rad vil de fremdeles være med i medaljekampen.

AMELO-rating før 21. runde
Antatt poeng

Runde 21 i Eliteserien 2018

Denne runden har tre i utgangspunktet helt åpne kamper, mens resten har klare hjemmefavoritter. Sarpsborg 08 og Molde er i jevne bortekamper, mens Vålerenga er såpass mye bedre ratet enn Lillestrøm at den kampen blir jevn.

Lag en og to på tabellen møter henholdsvis lag tre og fire på hjemmebane. Begge er derimot store favoritter, på nivå med Kristiansund hjemme mot Start. Det er også Stabæk hjemme mot Sandefjord, i en kamp som blir avgjørende for nedrykksstriden.

Rundens første kamp er også den "vanligste". Strømsgodset og Tromsø er omtrent likt ratet, og da er det som regel 50/25/25 på om det blir H, U eller B.

 

Sannsynligheter 21. runde