2018 – Runde 29

Eliteseriemodellen AMELO er en sannsynlighetsmodell basert på ELO-systemet som ble utviklet for sjakk. Etter hver runde oppdateres den for å gi hvert lag en ny rating. Denne ratingen brukes så for å beregne sannsynlige utfall i hver enkelt gjenstående kamp i sesongen. Deretter simuleres alle kampene 10 000 ganger for å få en total sannsynlighet for vinnere og tapere i årets sesong.

Nå er det nest siste runde og serien er på mange måter avgjort. Rosenborg leder klart og Brann trenger et mirakel for å ta gullet hem. Bronsemedaljen er en duell mellom Molde og FK Haugesund som møtes i helgen, men Molde kjemper også om sølvet. Sannsynlighetene for medaljefordelingen er som følger: 1Siden modellen kun regner poeng og ikke målforskjell vil to lag få samme plassering dersom de har like mange poeng. Derfor kan summen av sannsynligheter bli større enn 100% og dette reflekterer sjansen for at lag får like mange poeng.

Medaljesannsynlighet før 29. runde 2018

Sandefjord har tatt en del poeng i det siste, men er fremdeles for langt bak. Start så ut til å nærme seg trygg grunn, men et stygt tap sist runde og tøffe kamper igjen gjør at de fremdeles kan rykke ned. Strømsgodset kan sikre egen kontrakt, men også tulle det skikkelig til mot Stabæk og Lillestrøm som jager bak. Bodø/Glimt er heller ikke sikre, men må ha mange resultater mot seg skal dette gå galt. Dermed ser nedrykkskampen slik ut.

Sannsynlighet nedrykk før 29. runde

På dette stadiet i sesongen begynner lagene å skille seg ut i hvilket område av tabellen de kommer til å havne på. Som nevnt er det fire lag kjemper om medaljene. Resten av øvre halvdel blir sannsynligvis Ranheim, Kristiansund, Odd, Vålerenga eller Sarpsborg 08. Tromsø havner sannsynligvis på 10. plass, mens det er mer usikkert om plasseringene etter det.

Sannsynlig tabellplassering før 29. runde i Eliteserien 2018

Som vi ser forventer modellen at det blir jevnt om en del av plasseringene, noe som også reflekteres i antall poeng som forventes.

AMELO-rating før 29. runde
Antatt poeng

Runde 29 i Eliteserien 2018

Denne runden handler om bronsekampen og nedrykksstriden. Haugesund er nødt til å vinne borte for å ha håp om medalje, i tillegg må Molde avgi poeng i siste runde. Det blir en tøff oppgave, og Molde kan fremdeles stikke av med sølvet dersom Brann snubler. Det er fullt mulig, siden Brann møter Kristiansund og Odd de to siste kampene. Begge lag har tatt flere poeng enn Brann i siste halvdel av sesongen.2Brann har tatt 21 poeng, mens Kristiansund og Odd har 23 hver. Det er også verdt å merke seg at Molde har bedre målforskjell og dermed ligger best an dersom det blir poenglikhet.

I bunn er det først og fremst Strømsgodset - Lillestrøm som blir avgjørende. Vinner Godset er kontrakten sikret, mens LSK er garantert minst kvalifisering skulle de vinne.

Start har en tøff oppgave hjemme mot et Rosenborglag som kan sikre gullet, og levnes få sjanser til poeng. I tillegg har Sandefjord og Stabæk vanskelige bortekamper.

Sannsynligheter 27. runde