Dette er en artikkelserie der jeg tar en nærmere kikk på de enkelte fylkene, og i dag setter jeg fokus på Hordaland. Det skal fordeles 15 distriktsmandater fra fylket, tredje flest i landet. I nåværende periode er det fem distriktsmandater fra Høyre, fire fra Arbeiderpartiet, to fra Fremskrittspartiet samt ett hver fra Kristelig Folkeparti, Venstre, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet som representerer Hordaland.1I tillegg til et utjevningsmandat fra Høyre. Sammenlignet med landet som helhet har Hordaland vært mer borgerlig ved de siste tre valgene. Når stortingsvalgmodellen justerer de riksdekkende målingene for å se hva resultatet i Hordaland bør være får Ap 5,7% mindre, Høyre 4,1% og KrF 2,0% mer. I tillegg justeres SV, V og MDG opp, mens FrP og SP justeres ned.
Det har vært to nylige målinger i Hordaland, Respons for Bergens Tidende og InFact for Bergensavisen. Disse spriker til dels mye fra hverandre, for eksempel har Høyre en oppslutning på 29,9% i BT mot 21,9% i BA. Når disse slås sammen med tidligere målinger og det nasjonale snittet får modellen følgende oppslutning per 16. august.
Dersom dette blir oppslutningen ved valget vil Arbeiderpartiet få fem distriktsmandater, Høyre fire, Fremskrittspartiet to, og SV, Sp, KrF og MDG ett hver. De borgerlige vil i så fall miste to representanter, Ap tar ett fra Høyre mens Miljøpartiet tar ett fra Venstre. Hordaland er dog et stort fylke med mange mandater, så her skal det lite til for å få en forandring. Modellen anslår at selv om dette er den mest sannsynlige mandatfordelingen er det kun 2,8% sjanse for at det skjer. Blokkmessig er det tre scenarier som er omtrent like sannsynlig med 20% sjanse hver. Det er 8-7 til de borgerlige, 8-6 borgerlig pluss ett mandat til Rødt eller MDG, og 7-7-1. I tillegg er 9-6 og 7-8 omtrent 10% sannsynlig hver. Her kan altså små marginer være avgjørende.
Annonse:
Utviklingen i Hordaland har delvis vært avhengig av hvilken avis som sist har publisert en måling. Respons for BT har generelt hatt bedre målinger for Høyre, Fremskrittspartiet og Venstre. InFact for BA er generelt bedre for Arbeiderpartiet og Senterpartiet, og spesielt målingen i juli gav stort utslag. Ingen av de stemmer bedre enn den andre opp mot hva oppslutningen burde være i forhold til landssnittet.
Kandidatenes sjanser
En av tingene sannsynlighetsmodellen bidrar med er å si noe om hver kandidats mulighet til å bli representant. Her er fokus på Hordaland sine stortingskandidater, og hvem som har størst mulighet for å komme på Stortinget. Per nå ansees Magne Rommetveit (Ap), Erna Solberg (H), Jette Fugelsnes Christensen (Ap), Ove Bernt Trellevik (H), Helge Andre Njåstad (FrP), Eigil Knutsen (Ap), Peter Christian Frølich (H) og Kjersti Toppe (Sp) som sikre kandidater.2Over 95% sjanse. I tillegg er Silje Hjemdal (FrP), Ruth Grung (Ap), Knut Arild Hareide (KrF), Torill Eidsheim (H) og Audun Bjørlo Lysbakken (SV) sannsynlige.3Over 70% sjanse.
Det betyr at 13 av distriktsmandatene er fordelt og at det er to åpne seter igjen. De som er nærmest å ta disse er Leif Audun Sande (Ap), Arild Hermstad (MDG), Nils T Bjørke (Sp), Terje Breivik (V) og Torkil Åmland (FrP). Disse har alle over 30% sjanse til å bli et distriktsmandat. Siden Hordaland har mange mandater er nok dette en av fylkene der overraskelser kan skje. Slår BTs måling til vil Tom-Christer Nilsen (H) komme inn, og skulle Rødt komme over sperregrensen nasjonalt vil muligens Jeannette Onarheim Syversen bli distriktsmandat. Denne listen passer også godt overens med analysene til hundreogsekstini.
Bildene er hentet fra stortinget.no og partienes nettsider.